Αρχικά ανατρέξαμε στη βιβλιογραφία αλλά και σε ντοκουμέντα εκείνης της εποχής που τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών μας επιμελώς διατήρησαν. Στη συνέχεια είδαμε διάφορα σκανδαλοθηρικά περιοδικά τόσο της εποχής εκείνης όσο και αργότερα.

Γιατί ως ντετέκτιβ ερευνητές αναζητήσαμε πληροφορίες για το θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση;

Αλέξανδρος Ωνάσης, Fiona Thyssen

Τι παρατηρήσαμε στον τύπο διαχρονικά;

Ότι το όνομα Ωνάσης κοινώς "πουλάει" αλλά και τα περιοδικά ξεπουλάνε. Ειδήσεις για την πιο πασίγνωστη εφοπλιστική οικογένεια του κόσμου έρχονται στην επικαιρότητα από καιρό εις καιρό. Είναι τόσο πολυτάραχη η ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση όσο και περιπετειώδης. Ο θάνατος του γιου του Αλέξανδρου αλλά και μετέπειτα της κόρης του Χριστίνας του στοίχισαν πάρα πολύ.

Για αυτό στη συνέχεια θα αποκαλύψουμε τα ονόματα που αναφέρονται σε δημοσιεύματα αλλά και έχουμε τεκμηριώσει.

Με ποια είχε δεσμό ο Αλέξανδρος Ωνάσης;

Με τη Fiona Thyssen και είναι, επίσης, γνωστό ότι ο πατέρας του αντιδρούσε έντονα. Άλλωστε για να αποδείξει την αξία του ο Αλέξανδρος άρχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη βιομηχανία σοκολάτας με έδρα στην Ελβετία.

Τι δώρο έκανε η Fiona Thyssen σε κάθε προσωρινό αποχωρισμό στον Αλέξανδρο Ωνάση;

Πάντα όταν την αποχωρίζονταν προσωρινά, εκείνη του χάριζε ένα κουτί σοκολατάκια. Και μάλιστα λέγεται ότι ο Αλέξανδρος έτρωγε μόνο το μεσαίο κομμάτι. Αυτό διαβάζουμε στη βιβλιογραφία του Αριστοτέλη Ωνάση του Peter Evans. Ελληνική μετάφραση, σελ. 334-335: "Έτρωγε μόνο τη μέση. Μπήκε στο αυτοκίνητο, υπακούοντας σε μια παρόρμηση, ανέβηκε πάλι τα σκαλιά να την αγκαλιάσει ξανά."

Τι είπε για το τελευταίο φιλί η Φιόνα;

Και συνεχίζει στο ίδιο βιβλίο: "Έβρεχε πολύ δυνατά και μισούσε τη βροχή γιατί του χάλαγε τα μαλλιά. Ήταν αρκετά ματαιόδοξος και για να γυρίσει μέσα στη βροχή να μου δώσει εκείνο το φιλί ... ήταν όλα μέρος εκείνης της παράξενης Κυριακής", είπε αργότερα η Φιόνα.

(σε λίγο η συνέχεια με πλούσιο φωτογραφικό υλικό)

Ποιος Ιδιωτικός ντετέκτιβ ευθύνεται για την κόντρα της CIA με τον Ωνάση;

Robert A Maheu

Διαβάζουμε στην Washington Post για τον ερευνητή Μάχιου. Ποιος είναι αυτός; Είναι ο άνθρωπος, που αργότερα κατηγορήθηκε για συμμετοχή στο θάνατο του γερουσιαστή Robert F. Kennedy. Βγαίνοντας στη σύνταξη, που ήταν μόλις 500 δολάρια το μήνα εκείνη την εποχή, ανέλαβε για λογαριασμό του Σταύρου Νιάρχου μία εκστρατεία: Να χαλάσει τη συμφωνία της Τζέντα. Ο Ωνάσης θα είχε την αποκλειστικότητα της μεταφορά πετρελαίου από τους Άραβες στις ΗΠΑ. Μπροστά στην ως μονοπωλιακή συμφωνία χαρακτηριζόμενη αλλά και νίκη του Ωνάση, όλοι συνασπίστηκαν εναντίον του. Στο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται η παραδοχή του Private investigator Robert A. Maheu, ότι ανέλαβε την υπόθεση εναντίον του Ωνάση. Όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, πληρώθηκε μόνο από τον κ.Νιάρχο και όχι με χρήματα της CIA.

ΠΗΓΗ 1:https://www.washingtonpost.com/history/2019/02/09/

Φυσικά, ο ντετέκτιβ Μάχιου αργότερα βρέθηκε να είναι εκατομμυριούχος και κλήθηκε σε απολογία, όπου και αθωώθηκε. Παραδέχθηκε όμως ότι εργάστηκε για λογαριασμό του Νιάρχου και παγίδευσε τηλεφωνικές συνδέσεις αξιοποιώντας ταυτόχρονα 5 πράκτορες στη Μέση Ανατολή. Αυτές οι συνομιλίες αξιοποιήθηκαν από τον εισαγγελέα για να σπάσει η συμφωνία που είχε κλείσει ο Ωνάσης για αποκλειστικότητα. Τελικά, ως γνωστόν επήλθε συμβιβασμός.

Ποια ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα;

Ο Ωνάσης πάντα ισχυρίζονταν ότι πίσω από το θάνατο του γιου του Αλέξανδρου κρύβονταν η CIA. Δεν αποδείχθηκε ποτέ τίποτα όμως. Ωστόσο ο θάνατος του παιδιού του θα τον στοίχειωνε για πάντα ως το δικό του θάνατο. Δεν ησύχασε έκτοτε ποτέ.

Ποια ταινία με βάση δημοσίευμα της Washington Post στηρίχτηκε στο έργο του Μάχιου;

Επειδή θεωρήθηκε ότι ο Robert A. Maheu είχε στήσει εταιρεία εντός της CIA με κρυφή χρηματοδότηση, η ταινία ακούει στο όνομα Mission Imposible. Δείτε τι γράφει το άρθρο καθώς και την πηγή μας:

"Maheu also acknowledged briefing Nixon about the campaign to subvert the Onassis contract, but said it came after his extensive "research" for Niarchos. Hougan's report alleges that Nixon gave Maheu and an associate, John Gerrity, the original "Mission: Impossible" assignment."

ΠΗΓΗ 2: https://www.washingtonpost.com/

Ποιος να το φαντάζονταν ότι η γνωστή σειρά ταινίες Mission Impossible στηρίχτηκε σε πραγματικό γεγονός;

Και όμως η κόντρα των γιγάντων Ωνάση και Νιάρχου θα σφράγιζε ολόκληρες γενιές αλλά και θα ενέπνεε ταινίες του Hollywood.

Mission Impossible

Συντάκτης: Καραθάνος Δανιήλ